Apple Watch Series 4 – Een sterkere focus op gezondheid

De nieuwe Apple Watch Series 4 stal de show op de September Keynote van Apple vorige maand. Dit niet alleen omdat het de nieuwste upgrade naar de Apple Watch-lijn is, maar ook omdat deze het beste gezondheids-smartwatch op de markt wordt voor de komende jaren.

Zowel het ontwerp als de interne specificaties van de Series 4 heeft een upgrade gekregen. Het heeft een nieuw edge-to-edge-scherm met een geheel nieuwe sensor array, waardoor de toch al populaire smartwatch nog krachtiger is geworden.

De nieuwe Apple Watch heeft een diepe integratie met iOS 12 en de opmerkelijke gezondheidsbewaking van de vorige generaties. Met dat gezegd te hebben, de Apple Watch Series 4 is nog steeds een duurdere keuze op de markt, maar wat zijn de nieuwe gezondheidsfuncties en zijn ze premiumwaardig?

Verbeterde hartslagsensor

Bij de vorige drie generaties van Apple Watch kwamen ze allemaal met verschillende upgrades voor interne specificaties zoals CPU, RAM en opslag. Echter, Apple heeft besloten om nog een stap verder te gaan en verbeterde de hartslagmeter op de nieuwe Series 4-smartwatch.

In de Series 4 hebben ze een extra elektrische hartslagsensor (ECG) opgenomen bovenop de bestaande optische hartslagsensor (PPG). In plaats van het licht te lezen dat wordt gereflecteerd van de bloedstroom, zoals in traditionele PPG’s, gebruikt een ECG elektrische signalen om de hartactiviteit te detecteren.

De meetwaarden van de nieuwe sensor zijn niet alleen nauwkeuriger, maar deze worden ook niet gehinderd wanneer het bedekt wordt door zonnebrand of zweet. Dit zorgt ervoor dat het horloge perfect is voor iedereen die van buitensport houdt of de voorkeur geven om de Apple Watch te gebruiken als een speciale fitnesstracker.

US FDA goedgekeurd ECG

Zoals hierboven al vermeld, heeft de Apple Watch naast de optische PPG nu ook een ECG in zijn hartslagsensor. Maar ze hebben ook een andere ECG opgenomen in de Digital Crown van het horloge.

Door een combinatie van zowel de verbeterde hartslag-detectietechnologie als de nieuwe Digital Crown, kan de Series 4 van Apple voldoen aan een “FDA Klasse II medisch apparaat in de Verenigde Staten”. Hiermee is het een van de eerste draagbare consumentenelektronica die door de FDA is goedgekeurd.

Dit betekent dat al deze nieuwe ECG-sensoren een “geruststelling” geven aan iedereen met een ernstige medische aandoening. De Apple Watch Series 4 kan je direct op de hoogte stellen als het afwijkingen detecteert en het kan zelfs geplande rapporten genereren over de gezondheid van je hart.

WatchOS-integraties

Naast de aanzienlijke interne verbeteringen, heeft de Apple Watch Series 4 ook een aantal innovatieve nieuwe softwarefuncties die gericht zijn op gezondheid en veiligheid.

Een van de belangrijkste innovaties waar Apple zich op richtte was de samenhang tussen de andere sensoren (zoals de versnellingsmeter) en de gezondheidsgegevens ervan te verkrijgen. Met AI en machine learning is Apple in staat om de versnellingsmeter- en machine learning-modellen te gebruiken en nauwkeurig te voorspellen of de drager hard is gevallen. Het horloge detecteert ook automatisch of de gebruiker bewusteloos is geslagen, en als dat is gebeurd, zal het horloge ook automatisch de hulpdiensten bellen.

Door deze nieuwe samenhang heeft Apple ook het bewaken van activiteiten in water verbeterd. Met de nieuwe OS en verbeterde sensoren in de Series 4, kan Apple nu detecteren welke zet de drager aan het doen is en die activiteit volgen in de Health-applicatie van de Watch.

Conclusie

Concluderend, de nieuwe Apple Watch Series 4 is een concrete verbetering ten opzichte van de vorige generatie. Het maakt niet uit of je het koopt om te gebruiken als een speciale fitnesstracker of als een slim horloge voor het ecosysteem van Apple. De nieuwe Apple Watches zullen je beter van dienst zijn dan de vorige generaties.

Echter, de werkelijke waarde hangt af van wat de nieuwe ECG-sensoren voor je kunnen betekenen. Met deze nieuwe upgrade is de Apple Watch geen fitnesstracker meer, maar is het een apparaat geworden dat 24/7 je gezondheid werkelijk kan controleren. De Apple Watch Series 4 is een geweldige doorbraak voor personen met hartklachten of personen met geliefden die gevoelig zijn voor vallen of problemen met hun hart hebben.

De Series 4 een geweldige upgrade voor iedereen die nog steeds de Apple Watch Series 1-2 hebben!