Pocophone F1: De nieuwe vlaggenschip-moordenaar?

Toen OnePlus voor het eerst zijn eerste telefoon, de OnePlus One, had uitgebracht werd het geprezen als de “Flagship Killer”-smartphone.

Het beschikte over de meest geavanceerde specificaties die destijds in een typisch Android-vlaggenschip waren te vinden, maar die slechts voor een fractie van de prijs werden verkocht. Maar in de loop der jaren heeft OnePlus de prijzen van hun telefoons langzaam verhoogd tot in de buurt van andere Android-vlaggenschepen – het gat dichten tussen het merk ‘Flagship Killer’ en de meer traditionele Android-OEM’s.

Daar stapt Xiaomi binnen met Pocophone en hun nieuwe “Flagship Killer”: de Pocophone F1. De prijs is slechts een fractie van de prijs van de OnePlus 6 van OnePlus met vergelijkbare specificaties – Is de Pocophone F1 de OnePlus-moordenaar?

Prestaties

Het materiaal van de Pocophone F1 is bescheiden en vrij ingetogen met een voornamelijk plastic ontwerp. Maar onder deze eenvoudige behuizing van polycarbonaat zit enkele van de nieuwste en beste specificaties die tot nu toe in een smartphone zijn te vinden.

Met een Qualcomm Snapdragon 845 is de Pocophone razendsnel bij zowel zware applicaties zoals games als bij dagelijkse taken. De Snapdragon 845 draait op optimale prestaties, en Xiaomi noemt het een “LiquidCool” koelsysteem. Het creëert een soepele ervaring.

In combinatie met honderden diepe systeemoptimalisaties draait de voor Poco geoptimaliseerde MIUI zonder problemen en zelfs rivalen hebben Android-systeemervaringen zoals die op de Google Pixel of de OnePlus 6.

Beeldscherm en notch

Het scherm van de Pocophone F1 is ook iets dat mooi is. Hoewel het een notch heeft aan de bovenkant, zorgt het scherm van de F1 voor levendige kleuren en een onberispelijke scherpte dankzij de lcd-technologie. Je krijgt misschien niet de oneindige contrastverhouding die te vinden is in AMOLED, maar de kwaliteit van het lcd-scherm op de F1 is vergelijkbaar met die van andere vlaggenschepen zoals de Mi MIX 2S of zelfs de HTC U12+.

Met dat gezegd te hebben, in tegenstelling tot andere fabrikanten die alleen de notch gebruiken als een manier om hun schermranden te snijden, heeft de notch van de Pocophone F1 een indrukwekkende technologie. Met een infraroodverlichting en een infraroodcamera voor veilige gezichtsherkenning wist Xiaomi ze in een relatief kleine notch te pakken die qua lengte vergelijkbaar is met een iPhone X.

Hoewel het misschien een paar stappen achterligt op de eigen technologie van Apple, is het nog steeds een stapje hoger dan andere “Selfie Camera”-implementaties.

Accuduur

Met zo’n helder en groot scherm moet de accu die het apparaat van stroom voorziet gewoon geweldig goed zijn.

Maar maak je geen zorgen! De Pocophone F1 kan met een accu van 4000 mAh gemakkelijk 2 dagen mee als deze lichtjes gebruikt wordt, terwijl het een volledige dag comfortabel gebruikt kan worden bij zwaar gebruik met aan het einde van de dag de accu bijna leeg.

Camera

Alle vlaggenschepen hebben dubbele camera’s of zelfs drievoudige camera-instellingen, en de Pocophone F1 volgt de trend, want het wordt geleverd met een dubbele camera. Maar in tegenstelling tot de meeste andere vlaggenschepen, wordt de tweede camera vooral gebruikt om de kwaliteit van de primaire opname te verbeteren.

De primaire camera zelf is een grote 12 mp, 1,4 μm-pixelsensor en de secundaire camera is een aanvullende 5 mp-camera die dient voor verbeterde diepte-informatie.

Op klaarlichte dag zijn de foto’s gedetailleerd en extreem scherp met weinig of geen ruis. In combinatie met de extreem levendige kleuren en uitstekende contrastverhouding, zouden de meeste gebruikers erg blij moeten zijn met de kwaliteit van de camera op de Pocophone F1.

Voor foto’s met weinig licht biedt de eigen HDR-software scherpe opnamen die de scène heel natuurlijk vastleggen. Maar door het weglaten van OIS kan de Pocophone niet met dezelfde kwaliteit vastleggen als die van duurdere vlaggenschepen zoals de Samsung Note9.

Met dat gezegd te hebben, de camera aan de voorzijde van de Pocophone is net zo goed als de camera’s aan de achterzijde. Dankzij verbluffende details en een zeer mooie huidtint is de F1 een zeer flatterende keuze bij het nemen van selfies.

Conclusie

Pocophone heeft eindelijk iets gedaan wat OnePlus in lange tijd niet had kunnen bereiken – een vlaggenschip-moordenaar maken met zeer goede specificaties tegen een ongelofelijk lage prijs. De F1 wordt geleverd met unieke specificaties – infraroodsensor voor gezichtsherkenning, de nieuwste top-chip Snapdragon, een massieve accu die de hele dag meegaat en een verbluffend beeldscherm.

Maar in plaats van alleen maar een goed apparaat met hoogwaardige specificaties te maken, ging Xiaomi door en ontwikkelde een van de beste telefoons die we ooit hebben gezien. De Pocophone F1 is verreweg het meest betaalbare vlaggenschip dat iedereen vandaag de dag kan kopen en we willen de Pocophone F1 ten zeerste aanbevelen aan iedereen die op zoek is naar een nieuwe mobiele telefoon.