Prijs

Laten we eerst het meest voor de hand liggende opmerken. De Spark leidt je al rond voor ongeveer 400 – 500 euro en de Fly More combo (die we later nog bespreken) kost je 600 – 700 euro. Maar de Mavic Pro heeft een prijs van 850 – 950 euro, en dat is bijna het dubbele van de DJI Spark. De Fly More combo kost ongeveer 1150 – 1250  euro. 

 

 

Voordelen van de Spark

1.       Afmeting

Een van de beste en meest voor de hand liggende kenmerken van de Spark is de kleine afmeting. Tijdens het vliegen neem het erg weinig ruimte in beslag en past in kleine ruimten. Dankzij de kleine afmeting en licht gewicht is de drone ook rustiger en minder zichtbaar. De Spark is zo klein dat het makkelijk in kleine tassen meegenomen kan worden.

 

2.       Gemak

Behalve dat het zo klein is, kan de Mavic ook vliegen zonder een speciale DJI-controller. Je kunt de kleine drone ook vanaf je telefoon laten vliegen, dus je hoeft je controller niet mee te nemen. Het kan zelfs zonder telefoon worden gebruikt, omdat de Mavic standaard bedieningen heeft waarmee je de drone kunt laten bewegen, een selfie maken en zelfs terug kunt halen om te laten landen.

 

3.       Nieuwe functies

De Spark is een nieuwere drone van DJI. Als voordeel heeft het een aantal softwarefuncties die niet op de Mavic Pro zitten. Deze twee functies zijn de modi ShallowFocus en nieuwe Pano (panoramisch). Met de functie ShallowFocus kun je foto’s maken die een geringe scherptediepte hebben, waardoor je een wazige achtergrond en een scherp object krijgt. De nieuwe Pano-modi zorgen voor grotere en gedetailleerde panoramafoto’s.

 

 

Voordelen van de Mavic Pro

 

1.       Afmeting

Wacht even, wat? De afmeting is toch een voordeel van de Spark? Ja. De Spark is kleiner, vooral als de drone klaar is om te vliegen. De Mavic Pro heeft echter knikarmen waardoor het bij transport of opslag niet veel groter is dan de Spark. Dus als het gaat om transport of opslag, dan is de Mavic Pro niet echt nadelig. En ook al is het groter, met de betere obstakelherkenning kan het obstakels opsporen die kleiner en verder weg liggen, en het kan ook door kleine ruimtes reizen.

 

2.       Professioneel

Er bestaat er geen twijfel dat de Mavic Pro een professionele drone is. Met de speciale en betere controller (als je de Fly More combo voor de Spark koopt) heeft het ook een beter gebruiksbereik. De Mavic Pro stuurt en navigeert veel sneller dan de Spark. Als je nauwkeurigheid en precisie tijdens je opname nodig hebt, dat zal de Mavic Pro dit beter en betrouwbaarder doen dan de Spark.

 

3.       Hogere snelheid en langere levensduur van de accu

Als je denkt dat de snelheid van de drone niet belangrijk is, dan kan je misschien tevreden zijn met de Spark die een snelheid van 50 km/u heeft, Maar de Mavic Pro heeft een snelheid tot 60 km/u, net zo snel als een auto. Het is ook belangrijk om op te merken dat als je de obstakelvermijding moet activeren, dat de snelheid van de drone daalt tot respectievelijk 35 km/u en 10 km/u.

De accu van de Mavic Pro gaat ook langer mee. De geadverteerde vliegtijd van de Mavic Pro is 27 minuten en van de Spark 16 minuten. In onze tests hebben we vliegtijden van ongeveer 23 minuten en 12-13 minuten gemeten.

 

4.       Videokwaliteit

Als laatste en het belangrijkste is de 4k videokwaliteit van de Mavic Pro. Dit is beter dan de 1080p-sensor van de Spark. De videokwaliteit van de Spark is goed, maar als je dit vogeltje naar de top van zijn kunnen brengt en meer flexibiliteit in de post-productie wilt hebben, zal het minder goed zijn. De Mavic Pro heeft veel meer resolutie en kan meer details vastleggen.

De Mavic Pro heeft een 3-as cardanische ophanging en de Spark een 2-as cardanische ophanging. Dit betekent dat je een vloeiender video krijgt op de Mavic Pro.

We willen graag benadrukken dat de Spark bij normale weersomstandigheden zonder wind nog steeds zorgt voor een geweldige videokwaliteit.

 

 

Fly More Combo

De Fly More combo is nodig als je voor langere tijd met je drone wilt vliegen. De accu’s van de drones gaan snel leeg en met de extra accu’s in de kit kan er langer worden gevlogen. Om deze extra accu’s op te laden is een acculader van vitaal belang. Bovendien zijn de extra propellers belangrijk omdat de drones niet kunnen vliegen als de onderdelen kapotgaan. Beide kits worden geleverd met een mooie draagtas. Een groot verschil is echter dat de Fly More combo voor de Spark een controller heeft die niet bij de drone is inbegrepen.

 

DJI Mavic Pro

DJI Spark

Videoresolutie

4K: 3840×2160 24/25/30p 1920×1080 30p

Cardanische ophanging

3-as (verdraaiing, helling en kanteling) 2-as (verdraaiing, helling)

Levensduur van de accu (geadverteerd)

27 minuten 16 minuten

Max, snelheid

65 km/u (40 mph) 50 km/u (31 mph)

Fly More Combo

– Acculader

– 2 reserveaccu’s (3 in totaal)

– 1 extra set propellers (10 propellers in totaal)

– Extra tas

– Afstandsbediening

– Acculader

– 1 reserveaccu (2 in totaal)

– 1 extra set propellers (8 propellers in totaal)

– Propellerbescherming

– Extra tas

 

 

Conclusie

Beide DJI-drones zijn boeiende apparaten. Als je na het lezen van alle bovenstaande voor- en nadelen nog niet zeker bent, dan stel ik voor om de DJI Spark te kiezen. De Spark is een goedkoper en je krijgt eenvoudiger toegang tot de wereld van de drone. Als de verwachtingen van een drone niet hoog zijn, dan voldoen de videokwaliteit en gebruiksvriendelijkheid van de Spark aan alle eisen van de nieuwkomers. Als je weinig ruimte hebt en graag de meest compacte drone wilt, dan kan je ook de Spark nemen.

Maar de Mavic Pro is meer voor tussen- en professionele gebruikers. De snelheid en de geweldige 4k-sensor van de Mavic is een droom van elke liefhebber. Het beschikt over veel professionele functies in een pakket, maar alleen een beetje kleiner dan de Spark wanneer het opgevouwen is.

 

Koop Nu>>

DJI Spark

DJI Spark – Fly More Combo

DJI Mavic Pro

DJI Mavic Pro  Fly More Combo